چکیده:

اسم آن را طراحی لوگو میگذاریم. اما حقیقتا چیزی بیشتر از یک طراحی است. میشود گفت یک لوگو ترکیبی از یک نقاشی، یک پیام و حتی یک قصه بسیار کوتاه است. این هنر هزاران سال است که وجود دارد و انسان‌ها از بدو تاریخ بشر، قبل از اینکه زبانی به شکلِ گفتار، برای بیان منظورها و خواسته های خود داشته باشند، با کمک از علامت ها، نمادها و نشانه‌ها خود را به دیگران می شناساندند و با آنها ارتباط برقرار میکردند. بسیاری از این نمادها و لوگوهای ابتدایی، در بسیاری از غارها و شکافه های بزرگ قابل مشاهده هستند. به طور کلی تاریخچه لوگوها به نشان‌های خانوادگی باستانی، هیروگلیف‌ها و نمادگرایی باز می‌گردد. نسخه‌های اولیه لوگوها در قرون وسطی یعنی حدود 1300 سال بعد از میلاد مسیح به شکل رسمی توسعه یافتند، چرا که مغازه‌ها از علامت ها و آرم ها برای نشان دادن آنچه انجام می‌دادند یا هر آن چه که میفروختند، استفاده می‌کردند.

وبلاگ - نخستین لوگوهای تاریخ جهان

اما هر وسیله یا هر ابداعی که بعدها رسمیت پیدا می کند، خیلی قبل تر به شکل ابتدایی وجود داشته است و مرور زمان، به تکامل آن کمک میکند. پس نخستین طرح‌های لوگوی مدرن، در اوایل دهه 1900 ایجاد شد و در کنار چاپ بسیار زیاد تکامل پیدا کرد. در این مطلب به شکل جامع و کاملی در رابطه با تاریخچه طراحی لوگو در  جهان صحبت خواهیم کرد.

کاملا واضح است که یک لوگوی خوب طراحی شده، قسمت بسیار مهمی از اداره یک شرکت یا هر مکان تجاری یا فرهنگی موفق است. این که به چه شکل، یک مکان اداری و یا غیر اداری، لوگو یا آرم خود را در این جهانی که اکثریت چیزها در آن به شکل بصری می گذرد، برای دیگران به تصویر میکشد، اساس مبحث این مقاله است. یک آرم و یا لوگو، تصویرِ ظاهری و گاهی قسمتی از اهداف ما را برای مکان یا وسیله که تبلیغ می کنیم، به تصویر میکشد، از بسیاری جهات، لوگو عنصری است که تصویری را به ما نشان می‌دهد. چه حواسمان به آن باشد و چه نباشد، غالبا چه از نظر فیزیکی و چه از منظر احساسات، به آن واکنش نشان میدهیم. در این مقاله میخواهیم ببینیم که برای نخستین بار، کمپانی ها و شرکت‌ها از چه زمانی شروع به استفاده از لوگو کردند؟

اما قبلش سری به تاریخچه طراحی لوگو در جهان میزنیم. از 70000 سال قبل از میلاد تا 7000 سال بعد از میلاد، انسانها، از سراسر جهان با نقاشی هایی که از حیوانات آن زمان در غارها می کشیدند، پایه‌های هنر گرافیک را در دنیا بنا کردند. نزدیک به 8000 سال قبل از میلاد مسیح، مردم در آشور، مصر، کارتاژ، ایران، ماد و سومر سفال‌هایی ساختند که معنایی و اطلاعات زیبایی‌شناختی، اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی-سیاسی و مذهبی را در اختیار مردم قرار می‌داد. حتی در این زمان دور و ابتدایی تاریخ، مردم جهان، عقاید و فرهنگ‌های خود و همینطور ایده‌هایشان را با نماد و تصاویر به یکدیگر نشان می‌دادند. طبق مدارکی که موجود است، اما هنوز بر سر آن اختلاف نظر وجود دارد، سر منشا این اتفاق، در مصر باستان رخ داد، که از هزاره چهارم قبل از میلاد شروع می‌شود.

 مصریان باستان نه تنها هیروگلیف، که یک سیستم نوشتاری رسمی، که در آن تصاویر بیانگر کلمات یا صداها بود را توسعه دادند، بلکه بسیار اهل فن و هنر بودند و نقاشی‌ها و مجسمه‌های آن‌ها، شامل تصاویر نمادین و رنگ‌هایی بود که مفهوم و معنایی خاصی را به دنبال داشتند. آن‌ها از سیستم هیروگلیف برای علامت‌گذاشتن و شناسایی اموال خود استفاده می‌کردند، تا اینکه در قرون وسطی از تصاویر گرافیکی مثلِ آرم ها و نشان‌ها، برای تفاوت و تمایز بین وضعیت اشراف مختلف استفاده می‌شد. در همین مدت، ریشه‌های خوشنویسی در قالب شخصیت‌ها در کشورِ چین توسعه پیدا کرد. در این کشور هر واژه یا ایده، نماد خاص خودش را داشت و این اتفاق تاثیر بسزایی بر زبان‌های بعدی گذاشت. حتی آن‌ زبان هایی که به لحاظ بصری کمرنگ تر بودند، مثل زبان انگلیسی بودند.

در سال 1389میلادی، ریچارد دوم، پادشاه کشور انگلستان، قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن، مکان هایی که آبجو درست می‌کنند، باید تابلویی را جلوی در مغازه یا سوله خود آویزان کنند که نشان دهنده فعالیت آنها باشد. یا برای مثال خطر مصادره، مشروب‌شان را به خطر می‌اندازند. این اتفاق سبب شد که مشاغل با اضافه کردن تصویرها، به علائم خود متعهد باشند. در نهایت یک میخانه تبدیل به اژدهایی سبز می‌شود و دیگری به دو خروس و این تصاویر بعدها به نام تبدیل شدند و به مشتریان اجازه دادند تا حس وفاداری به محصول را به آبجوساز مورد علاقه خود ایجاد کنند. اما تکنولوژی کاغذ و نساجی به پیشرفتِ طراحی لوگوها کمک بسیار زیادی کرد. در سال 105 بعد از میلاد، صنعت کاغذسازی در کشور پهناورِ چین آغاز شد و در سال 610 بعد از میلاد، تا ژاپن گسترش پیدا کرد. و در این میان، در حدود سال 1276 میلادی بود که کاغذ، برای نخستین بار بعد از وارداتی که توسط بازرگانان عرب به اروپا اتفاق افتاد، در رم ایتالیا ساخته شد و در حدود سال 1495 بعد از میلاد هم در انگلستان در دست تولید قرار گرفت.

طراحی جدید و مدرن لوگو اما، شبیه به عصر حاضر، در دهه 1870 با اولین لوگوی انتزاعی، مثلث قرمز باس آغاز شد. بعد از پیشرفت صنعت چاپ و  معرفی چاپ رنگی و صنعت تبلیغات، لوگوها برای محصولاتی که می‌خواستند برای مشتریان خود به یاد ماندنی باشند، ضرورت پیدا کرد و تبدیل به یکی از اصول اصلی تجارت شد. فرانک میسون رابینسون، لوگو مشهورِ برندِ کوکاکولا را در سال 1885 طراحی و بنیانگذار دوران مدرن طراحی لوگو در جهان شد. همانطور که مسافران پر از عطش این روزها،  به دنبال لوگوی استارباکس هستند، افرادی که تشنه به محل کارشان می‌آیند، می‌توانند به دنبال لوگوی کوکاکولا باشند و برای خوردن نوشیدنی لحظاتی را توقف کنند. لوگو کوکاکولا سالهای زیادی است که در بین برندهای شناخته شده در جهان باقی مانده است.

اما بین سال‌های 1910 و 1913، آرم ها و نشانه های تجاری در ایالات متحده و اروپا بسیار رایج شدند. در سال 1914، در زمانی که پیر دو کوبرتن پرچم المپیک را طراحی کرد، لوگوها از مرزهای بازار تجاری هم عبور کردند. این اتفاق در آن زمان، به معنی این بود که لوگوها فقط و فقط یک آرم یا نماد برای تجارت نیستند، بلکه ریشه های فرهنگی عمیق و معناداری دارند. اما آغاز عصر طراحی لوگو متفکرانه و بکر به سال 1956 برمیگردد، زمانی که پل رند، لوگوی نمادین و تصویری IBM را با چشم انسان و زنبور طراحی کرد. بیشتر مورخان و گرافیست های جهان، این لوگو این را نقطه عطفی در تاریخ طراحی لوگو در جهان می‌دانند. چرا که در دهه 1950 نشانگر تغییر پارادایم و الگوهای فکری، در تفکر اکثریت مردم، لوگوها بودند. وقتی شرکت‌ها  و کمپانی ها دریافتند که نمادها چقدر می‌توانند تأثیرگذار باشند و در تجارت حرف اول را بزنند. شروع به فکر برندسازی مشاغل خود کردند.

در اوایل دهه 1960، رهبران فکری گوناگون، در عرصه گرافیک، با در نظر گرفتنِ طراحی متفکرانه لوگو، تصمیم به همکاری برای بهبود کل طراحی ها در هر زمینه ای الخصوص طراحی لوگو گرفتند. در سال 1962، آنهاD&AD یا موسسه    Design and Art Direction را تأسیس کردند. هدف این سازمان پیشرفت و ارتقای برتری در تبلیغات و طراحی بود. در سالهای 1962 و 1964، چارلز سوری و آ. مایکل نول برخی از اولین هنرهای رایانه‌ای را ایجاد کردند که نشان‌دهنده تغییراتی در طراحی آینده لوگوها بود. در دهه 1970 اما، فناوری های تصویرسازی کامپیوتر مثلِCGI   و طراحی به کمک کامپیوتر مثل  CAD توسعه پیدا کردند. در دهه 1990 که رایانه های شخصی مهمان خانه های مردم میشدند، و در اوایل دهه 2000 که Adobe; InDesign و Photoshop جای خود را در رایانه ها باز کرد. ابزارهای پیچیده طراحی گرافیکی و دیجیتالی در اختیار مردم جهان قرار گرفت.

جوامع با ورود تکنولوژی، شروع به تغییرات بسیار و در کنارش مردم شروع به مصرف بیشتر و بیشتر از رایانه های شخصی کردند. همچنین طراحان برندها شروع به ساخت ایده های بکر با لوگوها کردند. در روزهای نخستی که اینترنت عمومی شد، طراحان سعی کردند با ایجاد ظاهری شبیه چیزهای خارج از صفحه، به مردم کمک کنند تا با فناوری جدید سازگار شوند. این اتفاق به اسکومورفیسم معروف است که با پیشرفت این فناوری دیگر، تصویرها به واقعیت نزدیک شدند و نوع کار خلاقانه تر و ظریف تر شد. امروزه که نرم افزارهای پیشرفته و مختلف جای خود را به طراحی ها سخت روزهای دور دادند. بعد نیست که رویاهایمان را در زمینه کاری و تکنولوژی جدی بگیریم. چرا که این اتفاقی که برایمان امروز ساده به نظر میرسد، روزی رویای طراحان لوگو در جهان بود

امتیازدهی