چکیده:

در تاریخ هر کشور، بعضی از اسامی به چشم میخوردند که منشا اثر بودند و حضورشان انقلابی هر چند کوچک را در زمینه های اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی به وجود آورده است. برادران خیامی جزو همین دسته از افراد بودند. برادرانی تلاشگر و تاثیر گذار،  که در مرداد ماه سالِ 1341، با سرمایه‌ای نزدیک به صد میلیون ریال، شرکت ایران ناسیونال را تاسیس کردند. اولین گروه تولیدات این شرکت، اتوبوس‌های معروفی با نام ال‌پی بودند که شاسی های آن‌ها از کشور آلمان وارد ایران می‌شد. اما در سال ۱۳۴۵، شرکت ایران ناسیونال، طی قراردادی با شرکت روتس انگلستان، قراردادی برای تولید اتومبیل پیکان را منعقد کردند و از ۲۴ اردیبهشت ۱۳۴۶، کارخانه آن افتتاح شد و تولیدات این اتومبیل به شکل انبوه ادامه پیدا کرد. از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷ پیکان در مدل‌های کار، دولوکس، جوانان، استیشن و وانت ساخته شد. و همزمان هم انواع اتوبوس، مینی‌بوس و آمبولانس در این کارخانه تولید می شدند. سال 1352، این شرکت، تصمیم گرفت تا تمام محصولات ایرانی خود را با یک هدف گذاری درست و معقول، به فروش برساند. پس در این راستا، چند کارخانه و شرکت تامین‌کننده در سراسر ایران احداث کرد.  

وبلاگ - مقاله ایران خودرو

این شرکت در سال ۱۳۵۶ قصد داشت تا اتومبیل های بسیار بهتر و با کیفیت تری را جایگزین پیکان کند. بعد از انقلاب ۱۳۵۷ اما تغییراتی ریشه ای در ایران رخ داد که یکی تغییر اسم ایران خودرو به ایران ناسیونال بود و دیگری، در جریان مصادره اموال و دارایی‌ها افراد، تمامِ اموال و دارایی‌های برادران خیامی، از جمله شرکتِ ایران ناسیونال و شرکت‌های مربوط به آن مصادره و ضبط شد و در اختیار دولت جدید قرار گرفت و این قرارداد برای همیشه فسخ شد. اندکی بعد از انقلاب ۱۳۵۷، اخباری مبتنی بر اصرار بر تخریب کارخانه‌های ایران ناسیونال پخش شد، چرا که بعضی از گروه‌های تندروی انقلابی، با ادامه فعالیت این شرکت موافق نبودند. اما با جنگ هشت ساله ایران و عراق، این تصمیم عملی نشد و صنایع این شرکت، دچار مشکلات و ضرر و زیانِ فراوان شد. تا اینکه در اواسط دهه ۱۳۶۰  شرکت ایران ناسیونال با واردات پژو فرانسه و شرکای خارجی برای تولید خودروهای جدید در ایران به توافق رسید. پس قراردادی با شرکت پژو بسته شد و تولید پژو ۳۰۵ در برنامه کاری قرار گرفت.

 بعد از آن، مقدمات ساخت پژو ۴۰۵ فراهم شد، که این خودروی فرانسوی فروش بسیار خوبی را در بازار ایران تجربه کرد. سال ۱۳۶۸ بود که با تأکید دولت، بر تولید خودروهایی که عمومی، شرکت ایران خودرو، سالنی را برای تولید اتوبوس ها در نظر گرفت، که این سوله در دو شیفت، سالانه ۶۰۰۰ دستگاه اتوبوس تولید میکرد. در همین سال، با توقف ساخت اتومبیل پیکان و نداشتن نیروی محرکه برای آن، شرکتِ پژو قراردادی با ایران خودرو بست و در این قرارداد، این شرکت تصمیم به نصب موتور ۵۰۴ بر روی پیکان گرفت. اما در سال ۱۳۷۰، مجددا، تولید پیکان آغاز شد.

سال 1373 برای شرکت ایران خودرو سال مهم و سرنوشت سازی بود چرا که در این سال، این شرکت تصمیم به تولید بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه اتومبیل گرفت. و اهداف استراتژیکی را در برنامه هفت‌ساله خود، با موضوع کیفیت خودروها و استاندارد بودن آنها، را دنبال کرد. این روزها شرکت ایران خودرو به ساخت داخلی تولیدات بیشتری در این زمینه ادامه میدهد، اما لوگو ایران خودرو، بی تردید یکی از جذاب ترین برندهای ایران به شمار می آید. سر اسب یک انتخاب بسیار خوب و مناسب برای تشبیه تولیدات تین شرکت به سرعت و اصالت است. بر بالای سر اسب و زیر گردن او، دو شکل مثل سپَر به آن اضافه شده است که این هم یک انتخاب درست برای وارد کردن آن به عرصه کسب و کار خودرو است. اسم  شرکت با شکل هارمونی زیبایی برای این لوگو ایجاد کرده و آن را به یکی از ماندگارترین و اشرافی ترین برندهای حال حاضر ایران بدل کرده است.

 لوگو زیبا این شرکت، در سال 1370 توسط بیژن جناب طراحی شده. به گفته جناب این لوگو در حقیقت قسمتی از یک طراحی بسته بندی بود، آن زمان یک نفر به دفتر بیژن جناب آمد و برای بسته بندی سوپاپ پیکان، سفارش یک طراحی داد. او که در فکر زیبا تر کردن آن طرح بود و سفارش هم به شرکت ایران خودرو تعلق داشت، جناب فقط کلمه ایران خودرو را به آن طرح اضافه کرد. بعد از مدتی دید که این نشان، فراگیر شده تا جایی که روی همه ی محصولات ایران خودرو از این لوگو استفاده می شود.

 

اثبات و حق رایت لوگو ایران خودرو

  شاید برایتان جالب باشد بدانید که هیچ قراردادی برای این طراحی وجود نداشت. اما بیژن جنابِ باهوش، از بسته بندی چاپ شده از قبل عکس گرفته بود و به همین واسطه توانست ثابت کند که طراح این لوگو است. بعدها در کتاب های مختلف این آرم، به عنوان یکی از آثار او معرفی شد و در سالهای گذشته، یکی از سوالات کنکور هنر، نام طراح این لوگو، بیژن جناب بود.

بابت طراحی این لوگو، هیچ دستمزدی به بیژن جناب داده نشد. اما با این طراحی شهرت زیادی را کسب کرد و سیل سفارش های متنوع و متفاوت به سمت او سرازیر شد. این طراحی زیبا، برای او اعتبار زیاد و چشمگیری به همراه داشت.

امتیازدهی